Afla totul despre uleiul MCT – ce este un ulei MCT, la ce se foloseste si ce beneficii are pentru sanatate, in randurile de mai jos.
Cuprins:
Lipidele MCT sunt acizi grasi cu lant mediu. Acesti acizi grasi pot fi folositi ca sursa de energie de catre persoanele cu tulburari ale metabolizarii acizilor grasi cu lant lung.
In acest caz este activa o alta enzima ce faciliteaza descompunerea acizilor grasi cu lant mediu. Acest proces produce, de asemenea, energie. Din acest motiv, grasimile MCT sunt folosite in special in terapia tulburarilor de oxidare a acizilor grasi cu lant lung.
Grasimile MCT sunt o sursa de energie ce poate fi metabolizata foarte bine in special in celulele muschilor. Lipidele MCT pot fi administrate inaintea efortului fizic pentru a oferi suficienta energie celulelor musculare.
In general nu este nevoie de grasimi MCT in perioadele de odihna. In dieta zilnica, lipidele MCT contrabalanseaza deficitul caloric creat de dietele sarace in grasimi.
Cantitatea corecta va fi stabilita impreuna cu nutritionistul. Lipidele MCT trebuiesc folosite pentru a atinge, si nu pentru a depasi necesarul de energie. Prea multe lipide MCT vor fi de asemenea stocate ca si grasime corporala. Cand lipidele sunt stocate ca si grasime corporala, grasimea in exces este convertita in acizi grasi cu lant lung, asadar nu mai este o sursa disponibila de energie.
Industria de alimente cu destinatie medicala speciala ofera mai multe produse MCT facute specific pentru pacientii cu dereglari ale metabolismului acizilor grasi. Exista ulei MCT cu continut de grasime variabil, margarina MCT pentru a inlocui untul sau margarina normala, pudra MCT ce poate fi amestecata in bauturi sau mancaruri.
Exista chiar si o formula speciala MCT, conceputa special pentru sugari, in care acizii grasi cu lant lung sunt inlocuiti de MCT. Suplimentele alimentare MCT pentru bebelusi inlocuiesc laptele mamei sau mancarea “obisnuita” pentru bebelusi.
Sugarii aflati sub terapie stricta vor fi hraniti exclusiv cu produse MCT. Profilul nutritional al formulelor cu MCT pentru bebelusi se bazeaza, la fel ca orice alta mancare de bebelusi, pe compozitia laptelui matern.
Grasimile MCT in stadiu pur are un punct de topire mai scazut decat alte grasimi. Din acest motiv, nu ar trebui sa fie gatite prea mult. Uleiurile MCT pot fi folosite dupa prepararea alimentelor pentru o usoara sotare, sau in preparatele reci.
Din acest motiv, ar trebui sa fie folosite cat mai putin cu putinta pentru gatit, si la temperaturi medii. Margarina MCT, precum si uleiurile, pot fi folosite pentru preparatele coapte. Produsele MCT precum margarina Kanso MCT 83% sunt disponibile in anumite tari cu prescriptie medicala si le puteti gasi online in magazinul nostru.
Proprietatile speciale ale lipidelor MCT le fac utile in mai multe feluri in cazul bolilor gastroenterologice. Grasimile continand acizi grasi cu lant lung (LCT) sunt absorbite, in mare parte, prin dieta. Acesti acizi grasi cu lant lung sunt mai putini solubili in apa, asa ca trebuiesc descompusi in mai multi pasi pentru a asigura absorbtia, transportul si metabolizarea acestora in organism.
Acizii grasi cu lant mediu (MCT) sunt lipide obtinute din grasime de cocos si palmier. Compozitia speciala a MCT are ca efect o digestie mult mai usoara in comparatie cu lipidele LCT.
Dimensiunile mai scurte ale lanturilor asigura o solubilitate crescuta in apa a grasimilor MCT. Acestea pot fi absorbite de celule in intestinul subtire fara acidul biliar sau enzimele pancreatice. MCT nu necesita formarea chilomicronilor pentru absorbtie si nu stimuleaza secretia de chilomicroni. Acestea pot sa ajunga direct in sange.
Desi o cantitate suficienta de acid biliar si enzime pancreatice este necesara pentru digestia lipidelor de tip LCT, lipidele MCT pot fi absorbite direct in sange, producand astfel energie.
Pentru dereglari ale metabolismului acidului biliar si boli hepatice, aceasta proprietate de absorbtie independendenta de acidul biliar este un avantaj, iar lipidele MCT sunt folosite drept supliment important de energie.
Pentru dereglarile de malabsorbtie in intestin, absorbtia rapida este un avantaj al grasimilor MCT, acestea putand fi folosite drept sursa pretioasa de imbogatire a energiei si ca supliment alimentar.
Pentru dereglari ale transportului lipidelor de catre sistemul limfatic, absorbtia directa prin sange este un avantaj, deoarece lipidele MCT nu pun presiune pe sistemul limfatic.
Dereglari de beta-oxidare
Beta-oxidarea reprezinta procesul prin care acizii grasi produc energie. Grasimea din mancare sau din descompunerea rezervelor de lipide ale corpului este transportata catre celule si canalizata initial direct in centrul de putere din interiorul celulelor: mitocondria. Aici, acizii grasi sunt descompusi in lanturi mai scurte, acest proces producand energie.
Acesti pasi sunt controlati de enzime specializate intr-unul din urmatorii pasi. Avem enzime pentru transportul in interiorul celulei si enzime care descompun acizii grasi. Aici trebuie sa se faca o diferenta in functie de lungimea acizilor grasi. Exista enzime specifice pentru acizi grasi de lungimi diferite. Acizii grasi sunt impartiti in acizi cu lant scurt, mediu si lung. Cand un acid gras cu lant lung este canalizat in mitocondrie de catre o enzima transportoare, atunci enzima responsabila pentru acizii grasi cu lant lung se va face disponibila prima. Alte enzime pot deveni active doar cand acidul gras a fost scurtat, ajungand la lungimea corecta.
Consecinta acestui proces este ca, daca avem un deficit enzimatic in descompunerea enzimelor cu lant lung, energia nu poate fi obtinuta din acest tip de acizi grasi. Ei devin inutili pentru corp si sunt legati de carnitina drept acilcarnitina, fiind evacuati din corp prin urina si vezica.
Gestionarea alimentara a tratamentului
Scopul tratamentului alimentar este de a minimiza oxidarea acizilor grasi prin evitarea infometarii si de a produce energie adecvata, neobtinuta din grasimi, in situatii de stres.
Pentru pacientii cu deficit de VLCAD, LCHAD si TFP, MCT asigura o sursa utila de energie, putand avea si alte efecte benefice.
Grasimea MCT dietetica este absorbita prin portalul arterei hepatice si este convertita rapid in corpuri ketonice. Acestea impiedica mobilizarea acizilor grasi din tesutul adipos si oxidarea acizilor grasi in miocard.
Cantitatea de MCT trebuie sa fie determinata doar de un clinician sau dietetician si depinde de varsta, greutatea si conditia medicala a pacientului.
Regimurile de urgenta sunt necesare in perioadele de decompensare si catabolism.
Grasimea MCT este, de asemenea, folosita in mod specific drept sursa de energie de catre musculatura corpului atunci cand avem de-a face cu stresul fizic.