Afla tot ce trebuie sa stii despre ce este un traumatism cranian, cum se clasifica acestea, ce simptome si tratament exista, totul in articolul urmator.
Cuprins:
Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), defineste traumatismul cerebral sau leziunea intracraniana ca si o perturbare a functiei normale a creierului, care poate fi cauzata de o lovitura, un soc/zdruncinatura sau o leziune penetranta la nivelul capului. Aceste pot fi usoare, medii sau severe si pot duce la complicatii pe termen lung sau la deces.
Traumatismul cerebral este o cauza majora de deces si dizabilitate la nivel mondial, in special la copii si persoanele in varsta, incidenta acestor evenimente fiind de doua ori mai mare pentru barbati fata de femei.
Se estimeaza ca 65 de milioane de persoane sufera in intreaga lume in fiecare an de traumatism cranio-cerebral, de diferite cauze (1).
Traumatismele craniene sunt de obicei clasificate in functie de gravitate, caracteristicile anatomice ale leziunii si mecanism (fortele cauzale) (2).
Leziuni intracraniene pot fi
Daunele provocate de trauma pot fi limitate la anumite zone sau distribuite intr-o maniera mai generala, dar de obicei se intalnesc ambele tipuri:
Leziunile cerebrale pot fi clasificate ca si usoare, moderate si severe:
Leziunile cerebrale sunt de obicei cauzate de o lovitura sau de alte leziuni traumatice la nivelul capului sau corpului. Gradul de afectare poate depinde de mai multi factori, inclusiv natura accidentarii si forta impactului.
Evenimentele obisnuite care provoaca leziuni cerebrale traumatice includ urmatoarele (3):
Caderile – acestea fiind intalnite cel mai frecvent in cazul copiilor mici si a persoanelor varsnice cu probleme de mobilitate sau alte afectiuni asociate.
Coliziuni legate de autovehicule – accidentele sunt o cauza frecventa a leziunilor traumatice ale creierului.
Violenta – ranile provocate de arme, violenta in familie, abuzul asupra copiilor si alte agresiuni. Sindromul copilului agitat violent pentru a-l linistii poate cauza un traumatism.
Accidente sportive – o serie de activitati sportive cum ar fi fotbalul, boxul, baseball, skateboardul, hockey si alte sporturi de mare impact sau extreme.
Explozii si rani de lupta – cercetatori considera ca unda de presiune care trece prin creier in timpul unei explozii perturba functia acestuia.
Traumatismele craniene moderate spre severe, pot sa aiba urmatoarele simptome:
Traumatismul cranio-cerebral este de obicei o urgenta, a carui consecvente se inrautatessc rapid fara tratament (3).
Medicul poate utiliza indicele Glasgow Coma Scale pentru a evalua gravitatea leziuni cerebrale, verificand capacitatea unei persoane de a urma indicatiile de miscare a ochilor, membrelor dar si de vorbire.
Teste imagistice:
Monitor de presiune intracranian – cresterea in volum a creierului sau a cantitati de lichid in interiorul creierului ca urmare a leziuni traumatice, poate provoca daune suplimentare.
Stresul reticulului endoplasmic este unul dintre efectele imediate dupa evenimentul traumatic. Acidul docosahexaenoic (DHA), un acid gras omega-3 prezent in mod natural pestele gras, s-a dovedit a reduce semnificativ stresul reticulului endoplasmic (4).
Stresul oxidativ apare in perioada subacuta dupa accidentare. Acidul lipoic s-a dovedit a inhiba stresul oxidativ si a preveni vatamarile neuronale, acesta este prezent in numeroase alimente cum ar fi spanac, broccoli, iaurturi, cartofi, drojdie, rosii, varza de Bruxelles, morcovi, sfecla etc (5).
De asemenea, pentru a contribui la preventia neuroinflamarii, este recomandat sa se asigure aportul de vitamina E si magneziu.
Depresia si anxietatea sunt comune la pacientii care sufera de traumatisme cranio-cerebrale, terapiile de relaxare cum ar fi mindfulness si yoga pot ajuta la gestionarea stresului si diminuarea durerii.
Dovezile ca dieta cetogena/ keto este neuroprotectoare si are un efect antiinflamator in cadrul epilepsiei, sunt motivul pentru care aceasta ar putea sa fie benefica si pentru recuperarea persoanelor care au suferit un traumatism cranian.
Avand in vedere efectele antiepileptice ale dietei cetogene si faptul ca anumite leziuni traumatice cauzeaza fenomene convulsive pe termen lung, aceasta dieta ar putea sa aduca imbunatatiri asupra functiei mitocondriale si o ameliorare a leziunilor cerebrale.
Exista anumite studii pe animale de laborator care arata o imbunatatire a functiei cognitive atunci cand acestea sunt infometate pentru 24 de ore, iar postul impartaseste caracteristica cheie a dietei ketogene, adica productia de corpi cetonici ca si combustibil alternativ al creierului.
Studii preliminare sustin utilizarea dietei cetogene pentru o serie de afectiuni neurologice, acestea se bazeaza pe ideea fundamentala ca schimbarile metabolice pot produce neuroprotectie insa deocamdata datele sunt amestecate.
O revizune a studiilor disponibile privind dieta cetogena in traumatismul cerebral concluzioneaza ca dieta keto este o terapie eficienta pentru imbunatatirea cognitiva si fiziopatologica la animalele de laborator dupa un soc traumatic cerebral, iar aceasta este singura dieta care a adus un beneficiu pentru aceasta afectiune in studiile realizate pana acum.
Studiile la oameni sunt limitate, insa arata ca dieta este sigura si bine tolerata si ca are un potential benefic mai ales in cazul populatiei pediatrice, conform rezultatelor inregistrate la modele animale.
Totusi, pana la intocmirea unor recomandari viitoare este necesara realizarea unor studii controlate, pe termen lung la oameni (6).
Bibliografie: