Sunteti in cautarea unui plan de masa ketogenic? In acest articol v-am pregatit un plan de masa ketogenic pescetarian, impreuna cu toate detaliile de care aveti nevoie pentru o dieta sanatoasa. >>>
Cuprins:
Dieta cetogena este o dieta cu continut foarte scazut de carbohidrati si mare de grasimi. Motiv pentru care aceasta este asociata in mod frecvent, cu un consum crescut de produse alimentare de origine animala.
Pentru persoanele care isi doresc un aport mai mic de carne, dar care totusi doresc sa urmeze o dieta keto, exista aceasta variatie a dietei, care exclude toate tipurile de carne si derivate din acestea, mai putin pestele.
Dieta pescetariana – este o dieta similara cu dieta vegetariana, ambele fiind bazate pe legume si vegetale, insa diferenta dintre acestea este faptul ca dieta pescetariana include si consumul de pestele si alte animale acvatice.
Dieta vegetariana keto este mult mai provocatoare decat cea keto pescetariana, aceasta necesitand o oarecare pricepere in bucatarie pentru a pregati alimente gustoase si bine echilibrate, iar ea trebuie urmarita indeaproape pentru a nu creea deficite nutritionale.
In comparatie cu dieta keto vegetariana, dieta keto pescetariana este mai usor de urmat pentru persoanele care din diferite considerente doresc sa renunte la consumul de carne. Aceasta dieta permite o echilibrare mai sigura a aportul de aminoacizi, grasimi omega 3 si vitamine liposolubile.
Totusi, atunci cand comparam dieta pescetariana keto cu o dieta ketogena clasica, nu mai este atat de permisiva precum pare in raport cu dieta vegetariana.
Dieta pescetariana este aleasa in mod uzual din considerente etice sau de stil de viata, insa ea uneori poate sa insemne un compromis puternic. Persoanele care au o atentie deosebita la sursa produselor alimentare si la protectia mediului, de exemplu cele care opteaza doar pentru pestele salbatic sau din surse sustenabile si oua crescute in aer liber, pot sa intampine o disponibilitate scazuta a acestor produse in anumite zone sau uneori sa implice un cost mai crescut.
Ce inseamna pescuitul sustenabil? O societate de reglementare controleaza si ofera certificate de siguranta care garanteaza ca, pescariile sunt controlate si respecta standardele impuse de mediu, conserva populatia de peste si ofera strategii care asigura cea mai buna calitate.
Cum recunoastem pestele provenit din acvacultura sustenabila? Inscriptia MCS – indica o organizatie non-profit care stabileste standardele de sustenabilitate pentru animalele acvatice. Atunci cand intalniti inscriptia MCS si ”Certified sustainable seafood” aveti siguranta ca pestele a fost crescut in conditii sigure.
Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Toti pestii sunt saraci in glucide/carbohidrati, iar interesul nutritiv crescut este dat de continutul important de saruri minerale cum ar fi iodul, vitamine mai ales din grupul celor liposolubile (Vitaminele A, E, D), dar si vitamine din complexul B.
Proteinele din peste sunt prezente intr-o proprtie ridicata si au o compozitie echilibrata a aminoacizilor esentiali. Cantitatea de proteine din peste variaza intre 13 si 20% din partea comestibila, cea mai mare cantitate fiind intalnita la somon si ton, respectiv 20 si 22 g/ 100g de produs comestibil.
Grasimile din peste sunt preponderent nesaturate si aduc un aport semnificativ de acizi grasi Omega 3, acestia sunt cruciali pentru functionarea optima a organismului si mai ales a creierului si sistemului cardiovascular.
Fractiunea lipidica din peste este bogata in vitaminele A si D, iar vitaminele hidrosolubile, printre care B1, B2, B12 si nicotinamida sunt prezente in cantitati mari in ficat si icrele de peste.
Vitamina D este indispensabila in formarea oaselor si metabolismului calciului si al fosforului, dar are si multiple alte implicatii, printre care si sustinerea sistemului de aparare a organismului. Deficitul de vit. D este unul din cele mai intalnite in populatia generala. Dupa expunerea la soare, consumul de pestele gras aduce cea mai importanta contributie la necesarul zilnic de vitamina D.
Puteti sa alegeti orice tip de peste preferati, insa pestii grasi vin cu o contributie de substante santoase in plus dietei dumneavoastra.
Majoritatea alimentelor marine sunt sigure pentru dieta cetogena, avand in vedere ca au un continut foarte mic de carbohidrati. Totusi fiti atenti la modul de procesare! Este important sa va asigurati ca nu au fost conservati prin adaugarea de zahar sau multa sare.
Atunci cand optati pentru peste in conserva este recomandat sa-l evitati pe cel conservat in suc de rosii.
Produse vegetale:
Surse proteice:
Alimente perisabile:
”Desert”:
Mic dejun:
Mod de preparare: jumatate din cantitatea de unt se topeste intr-o tigaie, dupa care se adauga ceapa taiata marunt si spanacul, se rumenesc cateva minute dupa care se adauga smantana. Restul de unt se utilizeaza la omleta.
Gustare:
Pranz:
Mod de preparare: Intr-o tigaie se incalzeste uleiul vegetal si se aseaza conopida, se prepara aprox. 15 minute dupa care se amesteca cu spanacul si se condimenteaza. Pestele se unge cu putin ulei, se condimente si se pune la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute.
Gustare 2:
Mod de prepareare: Ingredientele se mixeaza cu ajutorul blender-ului.
Cina:
Se prepara o salata.
Important! Acesta este doar un exemplu cu titlu explicativ. Persoanele cu epilepsie sau alte patologii, trebuie sa aiba recomandare medicala inainte de a aborda orice masura dietetica, iar aceasta se face doar sub supravegherea specialistului.
Lorena Crisan – Nutritionist Dietetician