Afla tot ce trebuie sa stii despre obezitate – de la tipuri de obezitate si pana la cauze, diagnostic si tratament, in articolul urmator.
Cuprins:
Obezitatea este o boala cronica care implica acumularea excesiva de grasime corporala. Cand ne referim la obezitate de cele mai multe ori ne gandim la o problema de imagine, de preocupare cosmetica, insa ea este multa mai mult de atat.
Obezitatea este o problema medicala care creste riscul de a dezvolta diferite complicatii de sanatate cum ar fi bolile de inima, diabetul, hipertensiunea si anumite tipuri de cancer.
Datele OMS ne arata ca obezitatea a atins proportii epidemice, prevalenta acesteia s-a triplat din anul 1975; 40% din populatie la nivel global avand un exces de greutate.
In 2016, prevalenta supragreutatii la cei peste 18 ani, in Romania a fost de 57,7%, cu o tendinta anuala de crestere (1).
Obezitatea copilului este o afectiune medicala grava care poate sa apara in primii ani de viata dar si in adolescenta. Obezitatea la copii se refera la o greutate corporala crescuta in raport cu media pentru inaltime si varsta.
Obezitatea copilului este o problema de sanatate foarte serioasa, deoarece kilogramele acumulate in plus care pot trece neobservate la inceput, urmeaza sa cauzeze problemele de sanatate care erau candva considerate afectiuni ale adultilor – diabet, hipertensiune arteriala si colesterol crescut.
Copilariea este o perioada extrem de importanta, in care corpul este in continua dezvoltare, cu atat mai periculos deoarece este si perioada in care celulele adipoase se si multiplica nu doar isi maresc dimensiunea. Astfel un copil cu obezitate ajunge de cele mai multe ori un adult obez, a carui lupta cu kilogramele este ingreunata.
De asemenea, obezitatea copilului poate duce la stima de sine scazuta si depresie.
Obezitatea este o problema de sanatate complexa; ea rezulta de multe ori dintr-o combinatie de factori contributivi, printre care genetici, de mediu si psihologici.
Obezitatea adultilor este asociata cu o reducere izbitoare a sperantei de viata atat pentru barbati, cat si pentru femei; in special la fumatori.
Obezitatea este o boala care poate fi prevenita dar care este intr-o continua crestere atat in tarile dezvoltate cat si in curs de dezvoltare. Se estimeaza ca obezitatea si excesul de greutate contribuie la cel putin 1 din 13 decese in Europa (2).
Clasificarea obezitatii se face in functie de indicele de masa corporala IMC, cirumferinta taliei si riscul de boala asociata.
Circumferinta taliei contribuie la diagnostic, aceasta indicand cel mai periculos tip de exces adipos, anume cel abdominal. Circumferinta taliei poate sa fie crescuta si in contextul unui indicele de masa corporala normala.
Obezitatea abdominala este este diagnosticata in mod obisnuit ca raport intre talie si sold. Un risc crescut de diabetul si bolile cardiovasculare este atunci cand circumferinta taliei este mai mare de 80 cm la femei si peste 94 cm pentru barbati.
Obezitatea este in general cauzate de un consum mai mare de calorii decat arderile prin activitatea zilnica, in special din alimente grase sau zaharoase. Excesul de energie este depozitat sub forma de tesut adipos ca si mecanism de supravietuire.
Obezitatea este din ce mai frecventa deoarece traiul modern asigura disponibilitatea unor varietati mari de mancare, in special a celor slabe nutritiv la un pret redus; iar majoritatea activitatilor pe care le intreprindem sunt statice si stilul de viata sedentar.
Genele pe care le mostenim de la parinti pot afecta distributia depunerilor adipoase; de asemenea, pot juca un rol in reglearea apetitul si in arderile calorice in timpul exercitiilor fizice.
Obezitatea tinde sa fie observata la nivel familial, insa nu doar datorita genelor ci si faptului ca membrii familiei impartaseasca obiceiuri similare de alimentatie si activitate.
La unii oameni, obezitatea poate fi datorata anumitor sindroame cum ar fi sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing si alte afectiuni; dar si datorita unor medicamente cum ar fi: unele antidepresive, medicamente anticonvulsive, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice, steroizi si beta-blocante.
Exista anumite afectiuni ale sanatatii care pot contribui la cresterea in greutate, cum ar fi hipotiroidismul, insa odata ce este mentinut tratamentul specific greutatea nu este afectata.
Varsta – masa musculara este mai activa metabolic deci are un consum energetic mai mare, insa ea tinde sa scada odata cu inaintarea in varsta.
Mancat emotional – stresul sau tristetea pentru unele persoane poate duce la refugierea in alimente bogate caloric.
Microbiomul – dezechilibrul bacteriilor intestinale poate sa contribuie la cresterea in greutate si poate ingreuna procesul de slabire.
Chiar daca unul sau mai multi dintre acesti factori de risc este prezent, nu inseamna ca ca vom dezvolta obezitate. Putem contracara acesti factori prin modificari de comportament alimentatar si activitate fizica.
Indicele de masa corporala (IMC) este utilizat pe scara larga pentru a verifica daca o persoana are o greutate sanatoasa pentru inaltimea sa (kg/m2).
Valoarea IMC nu este exacta pentru toata lumea, de exemplu pentru persoanele cu masa musculara foarte crescuta; pentru aceste persoane, cat si atunci cand avem suspiciuna unor alte riscuri cum ar fi malnutritia se utilizeaza alte masuratori sau formule, cum ar fi cel de determinare a procentul de grasime (peste 25% barbati si peste 30 % femei).
Alte masuratori sunt: Perimetru talie-sold, perimetrul bratului, pliul cutanat, impedanta bioelectrica, calorimetrie directa si indirecta, absorbtiometria bifotonica (DEXA).
Circumferinta taliei este un parametru fidel al grasimii depoziata la nivelul abdomenului, aceasta reprezinta un risc in plus pentru bolile cardiovasculare si diabet. Valorile acesteia nu trebuie sa depaseasca 80 cm pentru femei si 94 cm pentru barbati.
Mai este recomandat examenul fizic, istoricul de boala si familial precum si analize care cuprind tensunea arteriala si teste de laborator – glicemia, insulinemia, profil lipidic, transaminaze hepatice, hormoni tiroidieni etc.
Aceste medicamente se administreaza doar cu prescriptie medicala si se indica doar pacientilor cu IMC peste 30. Este important ca medicul dumneavoastra sa ia in considerare efectele adverse ale acestor medicamente.
Din pacate nu exista un remediu naturist impotriva obezitati, insa anumiti fitonutrienti pot contribui la scaderea in greutate alaturi de comportamentul alimentar sanatos.
Polifenoli – sunt un grup de fitochimicale care pot sa contribuie la scaderea in greutate prin interactiunea cu bacteriile intestinale si pot sa imbunatateasca metabolismul.
Polifenoli sunt prezenti in – ceai verde (mai ales matcha), turmeric, broccoli, vin rosu etc.
Probiotice – consumul probioticelor poate imbunatatii balanta naturala a intestinului privind bacteriile benefice si daunatoare, precum si sa sustina digestia.
Pastile stimulente naturiste pe baza de cofeina sau alti stimulenti pentru a accelera metabolismul – acestea pot sa contribuie la o oarecare scadere in greutate, mai ales prin deshidratare, dar pot provoca cresterea ritmul cardiac si a tensiunii arteriale sau alte complicatii.
Dieta cetogena este o abordare promitatoare pentru pacientii cu obezitate severa la care o abordare dietetica clasica de lunga durata nu este posibila. Pentru persoanele cu comorbiditati sau riscuri grave datorita obezitatii, aceasta dieta poate aduce rezultate rapide si chiar sa evite recurgerea la chirurgia bariatrica.
S-a dovedit ca dieta ketogenica produce modificari metabolice benefice pe termen scurt. Odata cu pierderea in greutate, parametrii de sanatate asociati cu transportarea excesului de grasime s-au imbunatatit, cum ar fi rezistenta la insulina, hipertensiunea arteriala si nivelul crescut de colesterol si trigliceride (3).
Brehm si colab. au aratat ca intr-un grup de femeile cu obezitate care au urmat o dieta ketogenica s-a inregistrat o pierdere de 8,5 kg pe parcursul a sase luni, comparativ cu 4,2 kg pierdute de cele din grupul cu o dieta scazuta in grasimi (4).
Este necesara o atentie deosebita deoarece o parte din scaderea in greutate poate fi datorata pierderilor de apa, deshidratarea fiind o caracteristica comuna a acestei diete.
Dieta cetogena poate fi potrivita pentru unele persoane cu obezitate pentru ca:
Pentru anumite persoane aceasta dieta poate sa fie foarte potrivita, fiecare organism este diferit deci si raspunsul terapeutic. Trebuie sa avem in vedere ca aceasta dieta exclude o categorie alimentara importanta si complianta pe termen lung este destul de scazuta.
Pe intreaga durata a dietei trebuie monitorizata functia renala, analiza diferiti parametrii de laborator, interveni si suplimenta eventualele deficite si/sau efecte adverse ale dietei. Trecerea la o dieta echilibrata trebuie sa fie facuta gradual si controlat, iar specialistul care urmareste dieta trebuie sa tina cont de recomandarile specifice in mentinerea greutatii pentru a evita efectul yo-yo.
Caloriile conteaza atunci cand vorbim de cresterea in greutate, iar echilibrul intre aport si consum este cheia, exista insa unele alimente care faciliteaza mentinerea caloriilor sub control.
Limitati bauturile indulcite (sucuri carbogazoase sau de fructe, bauturi sportive), cereale rafinate (paine alba, orez alb, paste albe) si dulciurile, cartofii, carnea rosie (vita, porc, miel) si carnea procesata (sunca, salam, parizer, bacon, carnati), alimente ultra procesate (fast-food), grasimile saturate (animale) si trans (margarina), alimentele bogate in grasimi si zahar (ex. inghetata), dar si sare.
Nu sariti peste micul dejun – atunci cand omitem aceasta masa, avem tendinta de supraalimentare in a doua parte a zilei.
Alegeti portii/farfurii mai mici si mancati cat mai incet, fiind atenti la acest proces pentru a percepe senzatia de plenitudine.
Evitati sa mancati in oras, deoarece portiile de la resaurante sau fast-food pot sa fie mai mari si mai putin nutritive.
Incercati sa fiti cat mai constienti si sa va concentrati toate simturile atunci cand va puneti la masa, evitati distragerile (telefon, tv). Intotdeauna rezervati-va cateva momente pentru a va da seama daca chiar va este foame sau pofta; si mancati doar atunci cand va este foame.
Evitati pe cat posibil timpul petrecut pe canapea sau scaun, fiti cat mai activi. Practicati macar 30-50 minute de activitate fizica moderata sau intensa pe zi.
Exista din ce in ce mai multe dovezi ca somnul are implicatii serioase in controlul greutatii. Recomandarea privind somnul pentru adulti este de 7-8 ore pe noapte.
Bibliografie:
Lorena Crișan – nutriționist dietetician.