Afla tot ce trebuie sa stii despre limfedem, de la simptome si pana la remedii, inclusiv legatura dintre limfedemul si dieta ketogenica, totul in randurile urmatoare.
Cuprins:
Limfedemul este o afectiune in care lichidul limfatic se acumuleaza si provoaca umflaturi la nivelul membrelor. Este in esenta un edem de lichid limfatic.
Limfedemul rezulta dintr-un blocaj al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar. Blocajul previne scurgerea fluidului limfatic, iar acumularea de lichid duce la umflare.
Semnele si simptomele limfedemului includ:
Sistemul limfatic este crucial pentru a ne mentine corpul sanatos. Acesta are rolul de a circula lichidul proteic numit lichid limfatic in tot corpul, colectand bacterii, virusuri si produse reziduale.
Sistemul limfatic transporta acest fluid si substante nocive prin vasele limfatice, care duc la ganglioni limfatici. Deseurile sunt apoi filtrate de limfocite – celule de combatere a infectiilor care traiesc in ganglionii limfatici – si in cele din urmă, sunt eliminate din corp.
Limfedemul apare atunci cand vasele limfatice nu mai sunt capabile sa dreneze in mod eficient lichidul limfatic, de obicei de la nivelul membrelor.
Limfedemul poate fi primar sau secundar. Acest lucru inseamna ca poate sa apara singur (limfedem primar) sau poate fi cauzat de o alta afectiune (limfedem secundar).
Limfedemul secundar este intalnit mult mai frecvent, fata de cel primar. Cele mai frecvente cauze fiind: Interventiile chirurgicale, tratamentul radioterapic pentru tratarea cancerului, cancerul, infectiile.
Nu exista un remediu pentru limfedem. Tratamentul se concentreaza pe reducerea umflaturii si controlul durerii.
Tratamentele pentru limfedem pot include: activitate fizica, bandaje, masaj, compresie pneumatica, imbracaminte de compresie, terapia decongestiva completa (1).
Motivul pentru care ar putea fi luata in considerare o dieta ketogenica pentru terapia limfedemului, este ca aceasta dieta pot duce la o scadere insemnata in greutate intr-o perioada scurta de timp (2).
Confrom unor studii, pierderea in greutate poate ajuta la reducerea limfedemului (3,4), dar nu toate studiile arata acest lucru (5).
Unele cercetari efectuate pe animale de laborator indica faptul ca cetonele pot declansa cresterea vaselor limfatice, un proces numit limfangiogeneza, pot imbunatati functia limfatica si reduce limfedemul (6).
Cu toate acestea, rezultatele obtinute la animale de laborator nu pot fi extrapolate la oameni.
De asemenea, productia de corpi cetonici pare sa aduca aceste efecte la soareci, nu doar pierderea in greutate.
Un alt aspect este faptul ca, unele persoane cu limfedem au si alte boli, inclusiv sindromul metabolic si / sau boala ficatului gras non-alcoolic.
Astfel ca, o dieta de tip mediteraneean ar putea sa fie cea mai buna optiune pentru a ajuta acesti pacienti in ameliorarea constantelor de sanatate.
Prin adoptara unei diete adecvate nevoilor, putem contribui la imbunatatirea starii generale de sanatate a acestor pacienti si in mod automat si a limfedemului.
Trebuie sa fim extrem de precauti deoarece, nu toate rezultatele studiilor sunt pozitive, majoritatea rezultatelor sunt limitate in timp, iar unele aduc chiar si evidente ale unor efecte negative, cum ar fi dezvoltarea rezistentei la insulina.
De asemena, mentinerea greutatii cu ajutorul unei diete ketogenice este, de multe ori, greu de realizat, deoarece multi oameni nu pot urma dieta pe termen lung datorita restrictivitatii sale, iar efectele secundare pe termen lung inca nu sunt cunoscute (7).
Exista numeroase date anecdotice care sustin utilizarea dietei cetogenice la pacientii cu limfedem. Cu toate acestea, literatura stiintifica care sa sustina utilizarea dietei la acesti pacienti este extrem de limitata. O sa analizam cateva dintre lucrarile disponibile la acest moment privind acest subiect.
Exista un singur studiu de cercetare privind dieta keto pentru limfedem realizat la oameni (8). In acest studiu pilot, 12 persoane (11 femei, 1 barbat) cu limfedem s-au intalnit saptamanal pentru un program de modificare a stilului de viata. Sase dintre acestia au urmat o dieta ketogenica, iar 4 o dieta obisnuita; doua persoane au renuntat, iar lucrarea a fost urmarita pe o perioada de trei luni.
In timp ce autorii studiului descriu cu acuratete dieta ketogenica ca „mai puțin de 20 de grame de carbohidrati, proteine moderate de 50-75 de grame si aport de grasimi pana la saturatie”, instructiunile date participantilor nu au fost in concordanta cu aceasta descriere.
Limitari ale studiului:
Rezultate:
Noua din zece participanti au pierdut in greutate si aceasta pierdere in greutate a corespuns cu pierderea volumului limfedemului. In acest mic studiu pilot, cei sase pacienti care au tinut o „dieta ketogenica” au pierdut mai mult in greutate fata de cei cu o dieta non-ketogenica.
Acest lucru este in concordanta cu alte cercetari cu continut scazut de carbohidrati, care arata ca persoanele care au diete cu continut scazut de carbohidrati pierd mai mult in greutate la sase luni, dar ca dieta este dificil de mentinut si ca pierderea in greutate este aceeasi cu a celor cu o dieta normala, in decurs de un an (9).
Datele din acest studiu au fost colectate pe o perioada prea scurta, deci nu putem vedea rezultate pe termen mai lung, in ciuda faptului ca autorul promoveaza dieta ca stil de viata. In plus, nu trebuie sa urmarim o dieta de acest timp pentru mult timp pentru a ne da seama majoritatea oamenilor vor avea dificultati in aderarea pe termen lung (10).
Studiul are o metodologie slaba, ceea ce ingreuneaza formarea unei opinii pe baza lui.
Ceea se poate concluziona din acest studiu este ca o dieta cu continut scazut de carbohidrati permite o scadere mai rapida in greutate pe termen scurt (ceea ce este in concordanta cu alte studii), dar nu putea spune din acest studiu ca o dieta ketogenica este utila in mod specific pentru limfedem.
Exista un nou studiu in desfasurare in Belgia numit „Dieta ketogenica: o strategie metabolica noua pentru tratarea pacientilor cu limfedem?”. Studiul va compara o dieta ketogenica stricta si o dieta Atkins modificata (11). Speram ca rezultatele acestei lucrari vor aduce noi evidente pentru a contribui la tratamentul acestor pacienti.
Concluzii:
Evidentele actuale nu indica beneficii ale acestei diete la pacientii cu limfedem.
Pacientii cu istoric de tulburari alimentare sau cei care au respectat modele dietetice tip yo-yo, adica urmare a unor diete restrictive care aduc scadere rapida in greutate, dar nu pot fi mentinute pe termen lung, ar trebui sa evite aceasta dieta.
Exista persoane specializate care va pot indruma in a va recastiga o relatie sanatoasa cu mancarea, prin abordari dietetice care duc la scadere in greutate pe termen lung, fara restrictii extreme.
Intotdeauna inainte de a aduce modificari dietei, consultati medicul sau un dietetician calificat pentru a va asigura ca dieta este adecvata nevoilor si obiectivelor dvs.
Bibliografie:
Lorena Crisan – Nutritionist Dietetician