Afla tot ce trebuie sa stii despre dieta antiinflamatorie, inclusiv lista alimentelor antiinflamatorii recomandate, totul in randurile de mai jos.
Cuprins:
Inflamatia este o parte a raspunsului normal al corpului la infectii sau leziuni.
Atunci cand un tesutul sufera o agresiune, corpul primeste un semnal pentru a trimite echipele de actiune (celule albe din sange) care sa combata aceasta stare si sa contribuie la vindecare.
Semnele prin care corpul nostru ne arata ca incearca sa combata factorul stresor sunt semne ale inflamatiei cum ar fi, caldura, roseata, umflatura si pierderea functiei; aceasta stare este una normala pana cand daunatorul este combatut. Aceasta este inflamatia acuta – un sistem de actiune normal si sanatos, ca parte a procesului de vindecare.
In ceea ce priveste inflamatia cronica (pe termen lung), aici respondenti imunitari raman ”alertati” la locul leziunii sau la locul de intrare a daunatorului, cauzand o stare inflamatorie cronica.
Aceasta inflamatie cronica poate afecta in mod negativ corpul si chiar sa joace un rol in acumularea placii la nivelul arterelor – crescand riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. De asemenea, inflamatia cronica este asociat cu un risc mai mare de cancer, diabet si alte afectiuni cronice.
S-a demonstrat ca adoptarea unei diete antiinflamatorii ajuta organismul in combaterea acestei stari. Modelul alimentar specific care s-a constatat ca reduce nivelul CRP (o proteina care indica inflamatia in sange) este o dieta pe baza de plante, bogata in fructe, legume si cereale integrale – meta-analiza (1).
Un exemplu concret al unui tipar alimentar cu efecte antiinflamatorii dovedite in studii este dieta Mediteraneana (numita si dieta traditionala mediteraneana). Aceasta dieta cuprinde alimente integrale ca si fructe, legume, cereale, leguminoase dar si grasimi sanatoase, cum sunt cele mononesaturate (in principal din masline si ulei de masline) si acizi grasi omega 3 din peste, nuci si seminte.
Un studiu publicat in ”The New England Journal of Medicine” a comparat o dieta Mediteraneana cu o dieta tipica, fara interventii – care a servit ca si control, pe o perioada de aproape 5 ani.
Rezultatul lucrarii arata ca, dieta Mediteraneeana a redus riscul de probleme cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral, atac de cord si deces, cu aproximativ 30%, comparativ cu grupul de control (2).
De asemenea, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) s-a dovedit extrem de benefica, aceasta fiind utilizata frecvent in asociere cu dieta Mediteraneana.
Conform literaturii, acestea sunt alimentele cu potential antiinflamator dovedit (2,3):
Fructe si legume bogate in antioxidanti (culoarea intensa poate fi indice); cateva dintre acestea sunt:
Alimente bogate in fibre alimentare:
Acizi grasi Omega 3:
Condimente:
Alaturi de alimentatie, trebuie sa avem o privire de ansamblu asupra stilului de viata si sa includem si activitatea fizica in programul nostru de zi cu zi, deoarece pe langa alte efecte beneficie, sportul contribuie la reducerea inflamatiei (5,6).
Multiple lucrari stiintifice, ne-au demonstrat de-a lungul timpului ca excesele alimentare pot fi daunatoare sanatatii noastre pe termen lung. Conform cercetarilor, un consum mare din urmatoarele alimente poate sa contribuie la persistenta inflamatiei (7):
Pe langa aceste alimente specifice, un supra consum alimentar si o greutate corporala crescuta (mai ales la nivel abdominal) contribuie la cresterea inflamatiei.
Intr-o revizuire sistemica si meta-analiza a 24 de studii publicate pe tema comportamentelor alimentare proinflamtorii si a cancerului, au fost inregistrate rezultate care urmaresc un anumit tipar.
Studiile incadrata in aceasta revizuirea sistematica au utilizat aceeasi metoda de calcul pentru analiza indicelui inflamator dietetic (DII) – ceea ce ofera o comparabilitate crescuta; de asemenea, a fost implicat si un program de urmarire al incidentei cancerului sau a decesul cauzat de cancer (9).
Un indicele inflamator dietetic mare a fost asociata cu:
Studiile incluse in aceasta meta-analiza provin dintr-o varietate de tari (Australia, Franta, Italia, Iran, Jamaica, Coreea, Spania, Suedia, SUA), grupuri rasiale (alb, negru si asiatic) si a inclus multiple tipuri de cancer.
Rezultatele studiilor arata un tipar comun, anume dieta catalogata ca si inflamatorie a fost asociata cu o prevalenta mai mare de cancer si o rata mai mare de mortalitate cauzata de cancer (9).
Care sunt mecanismele prin care inflamatia poate sa contribuie riscului de cancer?
Exista cateva teorii care explica modul in care inflamatia contribuie unui risc mai mare de cancer:
Alegerile pe care le facem atunci cand cumparam alimente si cand alegem modul de gatire al acestora, pot sa aiba un impact asupra sanatatii noastre pe termen lung.
Stiinta este in continua evolutie, insa un lucru este cert, o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume, este singura ”dieta” sustinuta de atat de multe studii stiintifice de-a lungul anilor.
Cercetarile arata ca ceea ce mancam poate afecta nivelul proteinei C reactive (CRP) si a altor markeri ai inflamatiei. Acest lucru se poate datora faptului ca unele alimente precum zaharurile procesate ajuta la eliberarea de mesageri inflamatori care pot creste riscul de inflamatie cronica. Pe cand, alte alimente cum sunt fructele si legumele, ajuta corpul sa lupte impotriva stresului oxidativ, care poate sa declanseaza inflamatia (11).
Cu toate acestea, nu trebuie sa ne gandim la o dieta prea complicam si restrictiva. O alimentatie antiinflamatorie, poate fi o alimentatie permisiva, pe langa asta, acest comportament alimentar ne poate ajuta pe mai multe paliere ale sanatatii, chiar si la mentinerea unei greutati sanatoase.
O sa ne focusam pe cateva principii simple, pe care le putem include cu usurinta in viata noastra de zi cu zi:
Un stil de viata sanatos care cuprinde o alimentatie echilibrata, activitate fizica, adaptare la stres si respectarea orelor de odihna, poate ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea simptomelor unor afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida.
Adevarul este ca nu exista o dieta antiinflamatorie unica, care sa functioneze perfect pentru fiecare dintre noi. Cu toate acestea, exista o multitudine de studii care aduc dovezi, conform carora o dieta care include o multime de fructe si legume proaspete, cereale integrale si grasimi sanatoase – ajuta la gestionarea inflamatiei.
Bibliografie:
Lorena Crisan – Nutritionist Dietetician