Afla tot ce trebuie sa stii despre diabet – tipuri, cauze, simptome – totul din articolul urmator.
Cuprins:
Diabetul apare atunci cand glucoza sau zaharul din sange, atinge un nivel prea inalt. Glucoza este principala sursa de energie a organismului si provine din alimentele pe care le consumam.
Insulina, un hormon produs de pancreas, ajuta glucoza din alimente sa intre in celule pentru a produce energie. Uneori, corpul nostru nu produce suficienta insulina sau nu poate sa o foloseasca adecvat, ceea ce duce la acumularea glucozei in sange.
Diabet insulino-dependent sau diabet juvenil, de obicei este diagnosticat la copii si adulti tineri si impune administrarea de insulina. Sistemul imunitar al acestor persoane ataca si distrug celulele pancreatice care se ocupa de secretia hormonala de insulina, ceea ce duce la o productie redusa sau chiar absenta a acestui hormon.
Acest este cel mai intalnit tip de diabet, cca. 6% din pupulatie sufera de aceasta boala si de 3 ori mai mult prezinta riscul de a o dezvolta. El poate sa apara la orice varsta, insa de cele mai multe ori este diagnoticat in a doua parte a vietii.
Cauza acestei boli este utilizarea depreciata a insulinei in organism. Spre deosebire de diabetul tip 1, organismul acestor persoane produce insulina, in debut acesta fiind in exces ca raspuns la cantitatea mare de glucoza in sange, insa este prezent procesul numit insulinorezistenta, adica zaharul nu poate intra in celula si se acumuleaza la nivel sanguin.
Datorita activitatii hormonale in perioada sarcinii necesarul de insulina este crescut, iar in anumite cazuri organismul mamei nu poate compensa aceste nevoi. In general diabetul gestational se remediaza dupa nastere, insa creste riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
Diabetul Tip 1 deoarece este o boala in care sistemul imun ataca propriile celule, specialistii speculeaza ca este cauzata de modificari genetice si factori de mediu, cum ar fi infectia virala care poate cauza o astfel de reactie pentru persoanele susceptibile (1) .
In aparitia diabetului de tip 2 sunt implicati mai multi factori, printre care stilul de viata si factorii genetici. Obezitatea, supraponderea si inactivitatea fizica sunt cele mai importante cauze.
Excesul ponderal poate cauza insulino-rezistenta, care este comuna la pacientii diabetici. Localizarea adipozitatii este importanta deoarece grasimea abdominala este asociata direct cu obezitate, diabet tip 2, bolii vasculare si de inima.
Ca si in diabetul tip 1, anumite gene pot creste subsceptibilittea de a dezvolta boala. De asemenea, diabetul este o boala care se transmite ereditat, adica persoanele care au antecedente familiale trebuie sa acorde o atentie si mai mare preventiei.
Se considera ca aparitia diabetului gestational este cauza atat de schimbari hormonale, stil de viata (greutatea mamei) cat si factori genetici.
Oricare dintre simptomele expuse impune prezentarea la medic. Unele persoane pot sa nu aiba simptome specifice insa sa aiba factori de risc, ceea ce indica testarea.
Diagnosticul precoce este foarte important pentru aceasta patologie deoarece previne evolutia, implica o metoda de tratament mai usoara si scaderea riscului complicatiilor.
Pentru diagnosticul in stadiul de prediabet, care poate fi tinut sub control prin anumite abordari dietetice trebuie sa fie testate urmatoarele persoane:
Tratamentul diabetului este in functie de tipul bolii si de cat de bine reuseste o anumita medicatie sa controleze nivelul glicemic. Alte aspecte pe care mediucul le ia in considerare sunt probleme de sanatate asociate, costuri dar si stilul de viata a fiecarui pacient si timpul acestuia.
Diabetul tip 1 – pentru acesti pacienti este absolut necesara injectarea hormonului insulina la diferite perioade din zi si la fiecare masa.
Anumiti pacienti cu Diabet tip 2 pot sa controleze boala prin abordarea unei alimentatii sanatoase si activitate fizica. Cei mai numerosi pacienti trebuie sa ia medicamente antidiabetice (ex. Metformin) in timp necesitand mai multe scheme terapeutice, care tin sub control boala pentru o perioada, insa din pacate pacientii sunt nevoiti ca odata cu evolutia sa treaca la administrara de insulina (2).
Diabet Gestational – ca prima line ar trebui sa adoptam un stil de viata cat mai sanatos si sa includem activitatea fizica, insa daca cu aceasta abordare nu se reuseste atingerea nivelului dorit al glicemiei, medicul poate recomanda mamei administrarea de Metformin sau insulina.
Un mod natural de a tine diabetul sub control poate fi prin consumul de:
In ceea ce priveste diabetul, preventia este asul din maneca. Strategia principala este de a limita acele cresteri exagerate ale glicemiei, deci mentinerea insulinei la un nivel cat mai echilibrat.
Din fericire numerosi factori de risc pentru diabet pot fi preveniti, cum ar fi acumularea tesutului adipos abdominal (obezitate centrala), nivelurilor crescute de colesterol, trigliceride si hipertensiunea.
De asemenea, scaderea in greutate, practicarea activitatii fizice, reuntarea la fumat si reducerea aportului de alcool, pot reduce riscul de diabet tip 2 si imbunatatesc calitatea vietii.
Dieta este cea mai importanta parte din schimbarea stilului de viata pentru preventia diabetului. Cheia este sa ai o varietate mare de alimente sanatoase din toate grupele alimentare.
Alegeti alimente cu carbohidrati complecsi, bogate nutritiv cum ar fi fructe, vegetale, legume si cereale integrale.
Evitati alimentele cu zahar sau grasimi adaugate si bogate in sare.
Alegeti alimentele bogate in fibre dietetice, acestea ajuta la digestie si controlul zaharului din sange, deoarece ele nu se absorb, scad timpul de digestie, cresc marimea bolusului si contribuie la sanatatea microbiotei intestinale.
Includeti in dieta grasimi sanatoase, bogate in acizi grasi polinesaturati si mononesaturati cum ar fi cele prezente in avocado, seminte oleaginoase (nuci, alune), ulei de masline;
Normailzarea raportului de grasimi omega 6:3 prin includerea alimentelor bogate in Omega 3 cu rol antiinflamator; acestea se gasesc in pestii grasi (somon, macro, crap, pastravul, hering), ulei de peste si ulei de in (precursor).
Este foarte important sa excludeti zaharurile simple adaugate, alimentele hipercalorice si cu indice glicemic inalt, respectand intru totul recomandarile din preventie. Se poate utiliza la nevoie un indulcitor noncaloric natural, cum ar fi stevia.
Aportul de fibre trebuie sa fie de 20g/1000 kcal. Alimentele bogate in fibre sunt: seminte psillyum, de in, fructe intregi, vegetale, fructe oleaginoase, legume, leguminoase si cereale integrale.
Din punct de vedere al aportului proteic acesta trebuie sa fie adecvat cresterii dar adoptat preventiei nefropatiei. Compozitia proteica trebuie sa fie mentinuta la aprox. 15% din totalul caloric si sa fie compusa din alimente atat de origine animala cat si vegetala.
Este necesar sa invatati calcularea carbohidratilor pentru a fi cat mai exact in respectarea recomandarilor date de medicul sau dieteticianul dumneavoastra, in functie de tratamentul medical.
Fiecare masa sau gustare trebuie sa fie cat mai completa nutritiv si sa contina toate cele trei principii nutritive (glucide, lipide, proteine) pentru a nu creste brusc glicemia. Indicele glicemic al alimentelor poate fi un real ajutor.
Dieta cetogena aduce o restrictie foarte mare a carbohidratilor, ceea ce face ca organismul sa descompuna grasimi pentru a produce energie. Datorita acestui mecanism, dieta keto ar putea aduce un beneficiu pentru persoanele cu diabet.
Anumite studii, inclusiv o lucrare realizata in 2018 arata ca dieta keto la pacientii cu diabet tip 1 duce la un necesar scazut de insulina exogena si scade hemoglobina glicata (4).
La fel ca si in cazul diabetului de tipului 1, dieta keto ar putea sa aduca imbunatatirii si pentru pacientii cu diabet non-insulino dependent (tip 2) si sa scada necesarul de medicamente al acestora. Prin restrictionarea aportului de alimente bogate in glucide, glucoza din sange scade, deci nu va mai trebui sa luam atat de multe medicamentele sau insulina pentru a scadea glicemia.
Este foarte important ca inainte de orice decizie sa discutati cu medicul curant deoarece odata cu scaderea carbohidratilor din alimentatie este necesara ajustarea administrarii de insulina sau medicamente, pentru a evita hipoglicemia grava.
Scaderea in greutate chiar si limitata, contribuie la imbunatatirea controlului glicemic, iar dieta keto poate reprezenta o metoda buna de scadere in greutate pentru unele persoane cu diabet tip 2.
Ca prima interventie trebuie sa scadem treptat procentul de carbohidrati din dieta. In cazul persoanelor cu diabet tip 1 trebuie sa cunoasteti foarte bine diferenta intre cetoza metabolica si cetoacidoza, cea din urma avand un potential grav (coma).
Este necesara testarea frecventa a glicemiei si a corpilor cetonici pentru ajustarea tratamentului farmacologic.
Dieta cetogena poate fi o optiune pentru gestionarea glicemiei pentru unele persoane cu diabet, insa trebuie urmarita cu mare atentie de catre un specialist.
Efectele adverse de scurta durata pot fi: constipatie, dureri de cap, deshidratare, ameteli, crampe; Efectele adverse pe termen lung pot fi liteaza renala si dislipidemie, care poate afecta functia cardiovasculara. De asemenea, nu se cunosc efectele asupra dezvoltarii si cresterii normale in randul copiilor cu diabet care urmeaza dieta.
Nu exista deocamdata dovezi cu privire la siguranta si eficacitatea pe termen lung a dietei keto in diabet.
Nu. Insa dependent de perioada de diagnostic si complianta la modificarile dietetice, progresia diabetului tip 2 poate fi incetinita.
Neuropatia diabetica este un tip de afectare nervoasa asociata diabetului si care poate include numeroase simptomele printre care: scaderea senzatiei de durere sau a temperaturii la nivelul membrelor, senzatie de arsura, sensibilitate crescuta la atingere, ulceratii ale piciorului, infectii, dureri osoase si articulare, durere severa a soldului, slabiciune musculara, durere gastrica, greata, varsaturi, crampe, vedere incetosata sau dubla, paralizie localizata etc.
Sa respiram profund de mai multe ori si sa ne concetram pe acest proces, sa bem multa apa, sa ne plimbarea in natura sau sa ascultam muzica favorita. Sa practicam activitate fizica usoara sau inot, sa zambim mai des si sa cerem suportul familiei si prietenilor.
S-a demonstrat ca practicarea terapiilor cum ar fi yoga, mindfulness sau meditatie sunt benefice.
Bibliografie:
Lorena Crișan – nutriționist dietetician.