Afla totul despre deficitul de carnitin-palmitoil-transferaza de tip 1 si 2 (Deficit de CPT I si CPT II) si Deficit de carnitina-acilcarnitina translocaza (deficit de CACT), din randurile de mai jos.
Cuprins:
Reprezinta deficitul unei enzime numita “carnitin-palmitol-transferaza de tip I”. Din nume aflam ca respectiva enzima se afla in corpul nostru pentru a transporta ceva, pentru a “transfera”. Enzima faciliteaza cuplarea acizilor grasi cu lant lung si a carnitinei. Membrii echipei tale metabolice nu folosesc in general numele lung, ci spun “deficit de CPT I”. Si tu vei folosi, cu siguranta, tot aceasta abreviere.
Boala este foarte rara, iar frecventa ei nu este cunoscuta cu certitudine.
Enzima CPT I leaga acizii grasi cu lant lung si carnitina. Doar legati in acest fel, acizii grasi pot ajunge la mitocondrii, locul in care se petrece descompunerea lor. O dereglare a acestei enzime inseamna ca acizii grasi cu lant lung nu mai pot ajunge la mitocondrii, astfel ca nu sunt indeajuns pentru a produce energie. Cu toate acestea, transportul, decuplarea acizilor grasi de carnitina si descompunerea acizilor grasi functioneaza normal.
Un deficit de CPT ii este transmis copilului de ambii parinti. Acest lucru este ilustrat in figura 8. Atat mama, cat si tatal poarta o gena recesiva, cu mutatie, (ilustrata cu rosu) si o gena fara mutatie (ilustrata cu albastru) a enzimei CPT I.
Genele sunt unitati ale genomului nostru. Insa , deoarece parintii au o gena recesiva, ei vor fi purtatori ai deficitului enzimatic. Daca gena recesiva ii este transmisa copilului de ambii parinti, copilul va avea aceasta boala (in imagine, copilul cu ambele gene rosii).
Daca un parinte transmite o gena albastra si celalalt o gena rosie, atunci copilul va fi purtator al deficitului, insa va fi sanatos precum parintii sai. Daca o gena albastra ii este transmisa copilului de ambii parinti, copilul va fi, de asemenea, sanatos. Daca ambii parinti sunt purtatori, probabilitatea ca ambele gene recesiva sa se intalneasca, dand nastere unui copil cu deficit de CPT I, este de 1 la 4 (un sfert) pentru fiecare sarcina. Baietii si fetele sunt afectati in mod egal.
Nu exista nicio modalitate de a sti daca o persoana este purtatoare de o boala metabolica a acizilor grasi. Acest lucru nu se poate afla nici pe baza verificarilor din timpul sarcinii.
Imaginea ne arata cum gena recesiva le-a fost transmisa parintilor de catre parintii lor (bunicii copilului), acestia primind-o de la parinti la randul lor si tot asa. Astfel, faptul ca sunteti un purtator nu inseamna ca ati facut ceva gresit.
FIGURA 2 arata scenariile posibile atunci cand o persoana cu deficit de CPT I are un copil. Avem de-a face cu trei cazuri distincte.
Diagnosticul deficitului de CPT I este facut printr-un screening la nasterea copilului. In cazul unor rezultate anormale, se vor cauta metaboliti specifici deficitului de CPT I prin analize de sange. O confirmare finala a diagnosticului este posibila doar printr-o examinare enzimatica si/sau genetica.
O examinare genetica va cauta in sange schimbari ale genei afectate. O examinare enzimatica va masura functia enzimei in celule printr-o biopsie la nivelul pielii.
Pacientul ce sufera de deficit de CPT I are un risc ridicat de hipoglicemie. Intr-o criza metabolica, pacientii dezvolta o disfunctie a ficatului ce poate fi foarte grava. Afectarea muschilor sau a inimii nu este cunoscuta.
Se va face o distinctie intre terapia pe termen lung si terapia de urgenta. Terapia pe termen lung consta in evitarea periodelor lungi de infometare, impreuna cu respectarea unei diete sarace in grasimi cu adaugarea acizilor grasi de lant mediu. Nu toti pacientii au nevoie de un regim strict. Gama de alimente permisa va fi determinata de echipa dumneavoastra metabolica.
Terapia de urgenta va avea loc in cazul unei crize metabolice iminente sau in plina desfasurare, de exemplu in cazul infectiilor febrile, al refuzului mancarii, al perioadelor lungi de infometare si inainte de interventii chirurgicale. Acest lucru include administrarea unei cantitati indestulatoare de carbohidrati (de exemplu, administrarea unei solutii cu maltodextrina acasa), sau, daca nu este posibil, administrarea unei perfuzii cu glucoza la clinica. Este de o importanta cruciala sa nu se administreze o infuzie cu grasimi, deoarece aceasta contine acizi grasi cu lant lung.
Este important sa faceti analize de sange regulate. In general, si in special in cazul unei crize metabolice iminente, trebuie sa se inspecteze valorile ficatului si coagularea sangelui (deoarece factorii coagulanti se regasesc si in ficat). In unele cazuri, se vor face analize regulate de sange. In controalele profilului acilcarnitinei se va observa un nivel ridicat de carnitina libera, conditie tipica a acestei boli.
Acest lucru are de-a face cu faptul ca, din cauza deficitului enzimei, carnitina nu se leaga de acizii grasi cu lant lung, asa ca este prezenta in cantitati foarte mari. Se poate verifica, de asemenea, daca nivelul acizilor grasi esentiali este destul de ridicat. Se pot face si alte teste de laborator, in functie de individ. Echipa dumneavoastra metabolica va poate oferi mai multe informatii despre acest subiect.
Prin analiza istoricului regimului alimentar se va verifica regulat daca dieta este pe cat de echilibrata posibil in ciuda nutritiei sarace in grasimi, si se va verifica daca acest regim ii ofera copilului destule calorii. Masuratorile greutatii si inaltimii sunt importante.
Este un deficit al enzimei numite “carnitina-palmitol-transferaza de tip II”. Transferaza sugereaza ca respectiva enzima transfera ceva, mai exact distribuie ceva. Enzima ajuta la ruperea legaturii create intre acizii grasi si carnitina. Membrii echipei tale metabolice nu folosesc in general denumirea lunga, ci se vor referi la aceasta drept “deficit de CPT II”. Si tu vei folosi, cu siguranta, tot aceasta abreviere.
Boala este foarte rara, iar frecventa ei nu este stiuta cu precizie.
Enzima CPT II separa acizii grasi de carnitina in prezenta oxidarii acizilor grasi, acidul gras fiind apoi pregatit de descompunere. O dereglare a acestei enzime va insemna ca acizii grasi cu lant lung vor ramane legati de carnitina, asadar nu vor putea sa fie folositi pentru a produce energie. Ramasitele acizilor grasi cu lant lung nu pot fi descompuse suficient si se acumuleaza in corp, putand vatama in mod special inima. Cu toate acestea, legarea acizilor grasi de carnitina, transportul catre locul de descompunere si descompunerea efectiva a acizilor grasi va functiona normal.
Un deficit de CPT II ii este transmis copilului de ambii parinti. Acest lucru este ilustrat in figura 10. Mama si tatal sunt purtatorii unei gene recesive (ilustrata cu rosu) si ai unei gene fara mutatie (ilustrata cu albastru) ale enzimei CPT II.
Genele sunt unitati ale genomului nostru. Fiecare gena contine informatia unui component specific al corpului nostru, de exemplu o enzima. Ambii parinti pot fi sanatosi, deoarece au o gena fara mutatie ce contine informatia completa a respectivei enzime.
Insa, deoarece au si o gena recesiva, ei sunt purtatori ai deficitului enzimatic. Daca gena recesiva ii este transmisa copilului de ambii parinti, copilul va avea aceasta boala (in ilustratie, copilul cu ambele gene rosii). Daca un parinte transmite gena albastra si celalalt pe cea rosie, atunci copilul va fi purtator al deficitului, dar va fi sanatos, precum parintii sai. El va fi sanatos si in cazul in care mosteneste cate o gena albastra de la fiecare parinte.
Daca ambii parinti sunt purtatori, probabilitatea ca ambele gene recesive sa se intalneasca, dand nastere unui copil cu deficit de CPT II, este de 1 din 4 (un sfert) pentru fiecare sarcina. Fetele si baietii sunt afectati in aceeasi masura.
Nu exista nicio modalitate pentru a afla daca o persoana este purtatoarea unei boli metabolice a acizilor grasi. Acest lucru nu poate fi aflat nici in testele facute in timpul sarcinii.
Imaginea ne arata ca gena recesive le-a fost transmisa parintilor de catre parintii lor (bunicii copilului), acestia mostenind-o de la parinti la randul lor, si asa mai departe. Asadar, faptul ca esti un purtator nu inseamna ca ai facut ceva gresit.
FIGURA 4 arata scenariile posibile in cazul in care o persoana cu deficit de CPT II are un copil.
Diagnosticul unui deficit de CPT II se face printr-un screening la nasterea copilului. In cazul unui rezultat anormal, se vor cauta in sange metaboliții tipici pentru deficitul de CPT II. O confirmare finală a diagnosticului este posibilă doar printr-o examinare enzimatica si/sau genetica. O examinare genetica va cauta modificări ale genei afectate în sange. Aceasta examinare măsoară funcția enzimei în celule prin analizele de sange sau o biopsie a pielii.
Exista diverse posibile evolutii ale unui deficit de CPT II. In cea mai severa forma a bolii, simptomele sunt evidente din primele zile de viata. Nou-nascutii pot avea hipoglicemii sau tulburari de miocard ce le pot pune in pericol viata, aritmii cardiace si complicatii hepatice. Malformatiile renale suplimentare sunt tipice celor agravarilor progresive ale acestei tulburari; pot aparea si alte malformatii congenitale. Speranta de viata a acestor copii este redusa semnificativ; majoritatea pacientilor se sting in primele luni de viata. In unele cazuri, simptomele nu apar imediat in viata nou-nascutului, dar vor aparea cu siguranta in primele luni de viata. Cel mai adesea, copiii ce sufera de aceasta boala nu au alte malformatii. Totusi, desfasurarea bolii este foarte serioasa, aducand dupa sine hipoglicemii severe cu implicatii ale inimii si ficatului. Exista si feluri mai blande de avansare a bolii, care in unele cazuri devin vizibile abia in viata de adult prin dureri sau slabiciuni musculare.
Trebuie sa facem o distinctie intre terapia pe termen lung si terapia de urgenta. Terapia pe termen lung consta in evitarea perioadelor lungi de infometare, precum si in respectarea unei diete sarace in grasimi, la care se adauga acizi grasi cu lant mediu (grasimi MCT) si acizi grasi esentiali. In general, se recomanda o dieta stricta. Gama de mancaruri admise va fi determinata de membrii echipei metabolice.
Terapia de urgenta trebuie sa se desfasoare in cazul unei crize metabolice iminente sau in plina desfasurare, adica in cazul infectiilor febrile, al refuzului mancarii sau perioadelor lungi de foamete si inainte de interventii chirurgicale. Terapia de urgenta include administrarea unei mari cantitati de carbohidrati (de exemplu, administrarea unei solutii cu maltodextrina acasa), sau, daca acest lucru nu este posibil, se va administra o perfuzie de glucoza la clinica. Este extrem de important sa nu se administreze o perfuzie cu grasimi, deoarece aceasta va contine si acizi grasi cu lant lung.
Este necesar sa faceti regulat analizele de sange. Vorbind la modul general, se fac controale legate de profilul acilcarnitinei, adica o masuratoare a concentratiei acizilor grasi legati la carnitina si a concentratiei carnitinei disponibile in corp, precum si examinari ale ficatului si muschilor. Se va verifica si glicemia in vizitele la spital sau la clinica. Daca respectivele crize de hipoglicemie au loc frecvent, se recomanda ca analizele pentru glicemie sa fie efectuate acasa. Se poate verifica, de asemenea, daca nivelul acizilor grasi esentiali din sange este suficient de ridicat. Pot fi necesare si alte teste de laborator, in functie de individ. Echipa dumneavoastra medicala va va putea oferi mai multe informatii despre acest subiect. Prin analiza istoricului alimentar se va verifica daca dieta este echilibrata in ciuda nutritiei sarace in grasimi, si daca copilul primeste suficiente calorii. Masurarea greutatii si inaltimii este, de asemenea, un lucru important. Este necesar sa faceti regulat teste pentru inima. Din cauza riscului aritmiilor cardiace severe, in unele cazuri aceste teste se pot face de acasa, cu ajutorul unui monitor.
Este deficitul unui transportor numit „carnitina-acilcarnitina-translocaza”. Acest transportor face posibila legarea acizilor grasi de carnitina. Membrii echipei dumneavoastra medicale nu folosesc de obicei denumirea lunga, ci se refera la aceasta drept „deficit de CACT”. Si dumneavoastra veti folosi, cu siguranta, aceasta abreviere.
Este o boala foarte rara, frecventa ei precisa nefiind stabilita.
CACT transporta acizii grasi cu lant lung, legati de carnitina, in locul in care acestia urmeaza a fi descompusi. O dereglare a acestui transportor inseamna ca acizii grasi cu lant lung nu pot ajunge in locul in care se produce descompunerea, si, drept urmare, nu pot sa fie folositi (suficient) pentru a produce energie. Mai mult decat atat, ramasitele acizilor grasi cu lant lung se acumuleaza in corp, putand sa produca vatamari in special inimii. Legarea acizilor grasi de carnitina, decuplarea si procesul efectiv de descompunere a acizilor grasi functioneaza normal cu un deficit de CACT.
Deficitul de CACT ii este transmis copilului de catre ambii parinti. Acest lucru este ilustrat in figura 5.
Mama si tatal poarta o gena recesiva, cu mutatie (ilustrata cu rosu) si o gena fara mutatie (ilustrata cu albastru) pentru enzima CACT. Genele reprezinta unitati in cadrul genomului nostru. Fiecare gena contine informatii legate de un component specific al corpului, cum ar fi o enzima. Parintii sunt ei insisi sanatosi pentru ca o gena fara mutatie contine informatia completa a acestei enzime. Dar deoarece au si o gena recesiva, ei sunt purtatori ai deficientei enzimatice.
Daca gena recesiva ii este transmisa copilului de catre ambii parinti, copilul va avea aceasta boala (in imagine, copilul cu ambele gene rosii). Daca un parinte transmite o gena albastra, iar celalalt transmite o gena rosie, atunci copilul va fi, la randul sau, un purtator, dar va fi sanatos precum parintii sai.
Copilul este sanatos si daca o gena albastra este transmisa de fiecare parinte. Daca ambii parinti sunt purtatori ai acestui deficit, atunci probabilitatea ca ambele gene recesive sa fie transmise, dand nastere unui copil cu deficit de CACT, este de 1 din 4 (un sfert) la fiecare sarcina. Fetele si baietii pot fi afectati in egala masura.
Nu exista nicio modalitate pentru a afla daca o persoana este purtatoarea unei boli metabolice a acizilor grasi. Acest lucru nu poate fi aflat nici in testele facute in timpul sarcinii.
Imaginea arata ca gena recesiva a fost transmisa parintilor de catre parintii lor (bunicii copilului), bunicii mostenind aceasta gena de la parintii lor, si asa mai departe. Asadar, faptul ca esti un purtator nu inseamna ca ai facut ceva gresit.
FIGURA 6 ilustreaza scenarii posibile in cazul in care o persoana cu deficit de CACT are, la randul sau, un copil. Avem de-a face cu trei cazuri distincte.
Diagnosticarea cu deficit de CACT se va face printr-un screening la nasterea copilului. In cazul unui rezultat suspect, metabolitii specifici pentru deficitul de CACT se vor cauta in sange si in urina. O confirmare finala a diagnosticului este posibila doar printr-o examinare enzimatica si/sau genetica. O examinare genetica va cauta schimbari ale genei afectate in sange. O examinare enzimatica va masura functia enzimelor in celule printr-o biopsie a pielii.
Deficitul de CACT este, cel mai adesea, o boala extrem de severa. Multi pacienti sufera de o criza metabolica in primii ani ai vietii lor; nou-nascuti vor intra cel mai adesea in coma. Simptome tipice sunt hipoglicemii severe si implicatii cardiace si hepatice, cu capacitate redusa a inimii si aritmii cardiace. Sansele la viata pot fi slabe, multi pacienti stingandu-se din viata in primele luni. Totusi, sunt cunoscute si cazuri mai putin severe, cu simptome si evolutii mai blande.
Copiii cu deficit de CACT vor primi carnitina continuu. Din punct de vedere nutritiv, se va face o distinctie intre terapia pe termen lung si terapia de urgenta.
Terapia pe termen lung consta in evitarea perioadelor lungi de infometare, impreuna cu o dieta in general saraca in grasimi, cu adaugarea de acizi grasi cu lant mediu (grasimi MCT). General vorbind, grasimile trebuiesc restrictionate sever. Gama de alimente permise va fi determinata de echipa dumneavoastra medicala.
Terapia de urgenta trebuie sa aiba loc in cazul unei crize metabolice iminente sau care deja se intampla, in cazul disfunctiilor metabolice (ex. in cazul unor infectii febrile, refuzului mancarii sau perioadelor lungi de infometare dinaintea interventiilor chirurgicale). Aceste lucruri constau in administrarea unei doze mari de carbohidrati, cum ar fi o solutie de maltodextrina cand inca sunteti acasa, sau, daca acest lucru nu este posibil, pe calea unei perfuzii cu glucoza la clinica sau spitalul dumneavoastra. Este crucial sa nu fie administrata o perfuzie ce contine grasimi, deoarece aceaste grasimi va contine si acizi grasi cu lant lung.
Este necesar sa va faceti regulat analizele de sange. Vorbind la modul general, se fac controale legate de profilul acilcarnitinei, adica o masuratoare a concentratiei acizilor grasi cuplati cu carnitina si a concentratiei carnitinei disponibile in corp, precum si examinari ale ficatului si muschilor. Se cer analize regulate ale glucozei odata cu vizitele la clinica; daca hipoglicemiile au loc frecvent, se recomanda sa faceti aceste teste acasa. Se poate verifica si daca nivelul acizilor grasi esentiali din sange este destul de ridicat. Alte teste de laborator pot fi necesare de la un individ la altul. Prin analiza fisei medicale si alimentare se va verifica daca dieta copilului este pe cat de echi
Echipa dumneavoastra medicala va va putea oferi mai multe informatii despre aceasta etapa. Prin analiza istoricului alimentar se va verifica daca dieta este echilibrata in ciuda nutritiei sarace in grasimi, si daca copilul primeste suficiente calorii. Este importanta si masurarea greutatii si a cresterii. Este necesar sa faceti des verificari cardiace; din cauza riscului unor aritmii cardiace severe, in unele cazuri aceste verificari se pot face de acasa, cu ajutorul unui monitor.