Afla tot ce trebuie sa stii despre corpii cetonici, inclusiv despre cauze, diagnostic si tratament, din randurile de mai jos.
Cuprins:
Macronutrientii prezenti in alimente si necesari organismului nostru sunt carbohidrati/glucide/zaharuri, proteine si lipide/grasimi.
Atunci cand corpul nostru are toate cele trei principii nutritive la dispozitie, intotdeauna va prefera glucidele, deoarece acestea necesita cel mai mic consum energetic pentru metabolizare.
In lipsa glucidelor, organismul nostru isi va comuta productia energetica pe urmatorul metabolit cel mai disponibil, adica grasimile. In situatii exceptionale, organismul va consuma si proteine, insa acestea au rol mult mai bine definite structural astfel incat ele sunt degradate in scop energetic doar in situatii critice.
Corpii cetonici sunt molecule solubile in apa, ei sunt produsi de catre ficat prin metabolizarea incompleta a acizilor grasi, forma circulanta a grasimilor in organism. Productia corpilor cetonici este crescuta in anumite conditii, despre care vom discuta in detaliu ulterior.
Ca sa intelegem mai bine, putem sa ne gandim ca un criteriu important pentru producerea corpilor cetonici lor este nivelul scazut al insulinei in sange, acest hormon este unul anabolic adica stimuleaza productia unor molecule complexe din altele mai mici, ea regleaza depozitarea grasimilor si a glucidelor.
Productia de insulina este stimulata de prezenta glucozei in sange, deci a zaharurilor, iar atunci cand acestea nu sunt disponibile, insulina este si ea scazuta.
Insulina este un potent inhibitor al eliberarii acizilor grasi, deci un deficit insulinic poate cauza metabolizarea grasimilor cu productie de corpi cetonici.
Starea metabolică de cetoza poate fi impartita in doua categorii: cetonemie care se refera la prezenta corpilor in sange si cetonurie cand corpi cetonici apar in urina.
Tehnic cetonemia este adevăratul indicator ca starea de cetoza a fost instalata; iar cetonuria este descrisa ca si excretie de corpi cetonici in urina, ca urmare a acumularii acesora in rinichi.
Reglatorul final al combustibilului utilizat de organism este activitatea enzimatica, aceasta este influentata de substantele nutritive din dieta si nivelurile hormonale. Astfel, atunci cand dieta are un aport normal de carbohidrati, enzimele de metabolizare ale acestora sunt ridicate, in acelasi timp daca insulina scade, enzimele implicate in descompunerea grasimilor vor creste.
O preocupare majora legata de dieta cetogene este o usoara acidifiere, cauzata de acumularea corpilor cetonici in fluxul sanguin. PH-ul normal al sangelui (7,4) va scadea usor in primele etape ale cetozei, fenoment temporar deoarece in cateva zile acesta va reveni la normal atat timp cat concentratiile corpilor cetonici nu depasesc 7-10 mmol (2).
Corpii cetonici au un rol foarte important atunci cand tinem post, dieta sau pentru o persoana care sufera de diabet zaharat tip 1. Creierul si hematiile sunt singurele care nu pot utiliza energia provenita din acizi grasi, iar corpii cetonici au o dimensiune mica si pot strabate bariera hematoencefalica, deci ei servesc ca si combustibil energetic creierului si hematiilor in perioade de post.
Productia corpilor cetonici apare in mod fiziologic atunci cand organismul este depletionat de principala sursa de energie (glucidele) sau in cazul anumitor boli.
O stare patologica care poate duce la cresterea productiei de corpi cetonici, este Diabetul Zaharat de tip 1, aceste persoane atunci cand sufera un stres acut (infectii, traume) sau nu isi administreaza corepsunzator dozele de insulina, pot intra intr-o stare grava numita cetoacidoza diabetica, unde deoarece glucoza nu poate intra in celula datorita lipseste hormonul insulina, se stimuleaza metabolizarea acizilor grasi pentru sustinere energetica si astfel se acumuleaza corpii cetonici.
Determinarea prezentei corpilor cetonici se realizeaza cu ajutorul testelor disponibile pe piata, insa simptomatologia (vezi semne si simptome ca esti in ketoza) este destul de sugestiva.
Anumite analize de laborator pot fi, de asemenea, importante in monitorizarea sigurantei acestei diete, printre care: proteinele urinare – acestea sunt un indicator important al disfunctiei renale, dieta fiind una care solicita intens aparatul renal; pe langa litiaza renala, mai pot sa apara inflamatii sau acidoza renala.
Leucocitele 500 si leucocitele la copii, atunci cand au valori crescute sugereaza un proces inflamator la nivelul tractului urinar sau in zonele adiacente, dar si in conditii non-infectioase cum ar fi acidoza tubulara renala, starile de deshidratare, stresul si leziunile iritative.
Ketostix – este un test care urmareste nivelul coprilor cetonici eliminati prin urina.
Pretul acestor teste este de aproximativ 55-100 de lei si se pot comanda online de la diferite magazine.
Aceste teste pentru ketone in urina sunt disponibile atat la unele farmacii fizice cat si online:
Ex. sugarfreeshop.ro – pret 55 lei
Un produs frecvent utilizat este glucometrul CareSens Dual, acesta testeaza atat cetonele din sange cat si glucoza. Prelevarea probei se face la nivel capilar din sange proaspat.
Pretul acestui aparat variaza intre 250-350 lei si poate fi comandat online de la diferiti distribuitori.
El vin impreuna cu 100 de bezi de testare a glicemiei, lansator si 100 de ace. Aparatul este compatibil cu testele KetoSens pentru determinarea corpilor cetonici si CareSens PRO pentru glucoza.
Disponibilitatea acestor teste este atat la unele farmacii fizice cat si online:
Ex. Emag.ro – pret 138 lei
Teste care determina nivelul de excretie al corpilor cetonici prin respiratie – din pacate deocamdata acestea nu sunt inca disponibile la noi in tara.
Brand-uri producatoare: Ketonix, LEVL.
Persoana care urmeaza o dieta cetogena trebuie sa aiba constant in vedere determinarea corpilor cetonici si a glicemiei, precum si orice modificare a simptomatologiei.
O dieta cetogena bine controlata, nu ar trebui sa prezinte valori crescute peste targetul urmarit de aceasta dieta; insa exista anumite situatii exceptionale care se pot solda cu cresterea productiei de corpi cetonici sau hipoglicemie.
Pacientii pediatrici primesc intotdeauna o foaie de urgenta unde se gaseste un calcul personalizat pentru fiecare pacient, facut de catre medic/dietetician privind dozele de tratament in cazul unei cetoacidoze. De asemenea, acest document contine si protocolul pe care personalul medical trebuie sa-l urmareasca in cazul unui urgente; acesta avand anumite nevoi diferite in ceea ce primeste tratamentul medicamentos.
Atunci cand corpii cetonici sunt peste nivelul maximal stabilit, imediat dupa dozare acestora, se administreaza un preparat care contine carbohidrati cu absorbtie rapida. Acest proces trebuie urmat si in cazul hipoglicemiei!
In cazul in care consumati accidental un aliment glucidic, mai ales atunci cand vorbim de copiilor putin mai mari care ajung in comunitate (gradinite, scoli), exista asa numitele bombe cetogene (keto bombs) pe care copilul trebuie sa le consume cat mai rapid cu putinta. De asemenea, in anumite cazuri se poate utiliza ulei MCT, doza fiind direct proportionala cu cantitatea de glucide ingerata.
Tratamentul cetoacidozei in cazul acestei diete necesita consilierea unei persoane specializate cat mai curand. Persoanele care urmeaza aceasta dieta trebuie sa aiba intotdeauna asupra lor instiintarea de la medicul/dieteticianul care ii urmareste.
Bibliografie:
Lorena Crișan – nutriționist dietetician.