Afla tot ce trebuie sa stii despre bombele keto si cum le poti prepara in casa pentru cresterea raportului dietei sau ca simpla gustare, totul in randurile de mai jos.
Cuprins:
- Ce sunt bombele keto?
- Cum pregatim bombele keto?
- Exemple de retete pentru bombe keto
Ce sunt bombele keto?
Bombele cetogene sunt mici gustari din combinatii delicioase de alimente ketogenice care pot fi utilizate pentru a contribui la cresterea raportului dietei, pentru a remedia un posibil consum de carbohidrati (mai ales in cazul copiilor) sau chiar ca si gustari sau desert.
Bombele keto sunt formate in proportie majoritara din grasimi (aprox. 90%), sunt usor de preparat si includ o varietate foarte mare, avand gust si aspect imbietor, ceea ce poate sa contribuie la o aderenta mai buna la dieta pentru copii.
Bombele keto au concentratie mare de grasime si foarte mica de proteine si glucide, ceea ce contribuie la mentinerea corpului in starea de cetoza si producerea de corpi cetonici, telul dietei keto, in epilepsie.
Majoritatea retetelor pentru bombe keto nu necesita coacere si pot fi pastrate la frigider sau chiar congelarea, ceea ce creste durata de pastrare a acestora. Bombele keto sunt extrem de folositoare mai ales din pricina faptului ca sunt usor de realizat si pot fi facute cantitati mai mari care au o durata mai lunga de viata si consum sigur. Aceasta metoda ajuta foarte mult la diminuarea timpului petrecut in bucatarie, mai ales pentru parintii foarte ocupati.
Cele mai frecvente ingrediente utilizate in bombele keto sunt: uleiul sau untul de nuca de cocos, oleaginoasele si produsele lactate cu continut crescut de grasime. Uleiul de cocos vine cu un supliment de trigliceride cu lant catenar mediu (MCT), un timp de grasime cu absorbtie rapida si importanta majora in acest tip de diete.
Uneori aceste bombe contin un tip de ulei special format doar din grasimi MCT, pentru a contribui la productia de corpi cetonici atunci cand este necesar pentru anumite cazuri sau Dieta cetogena cu trigliceride cu lant mediu (MCT), unde o proportie mai crescuta din totalul grasimilor din dieta este asigurata din trigliceride cu lant catenar mediu.
Produsele lactate cu continut ridicat de grasimi, adaugate in bombele keto contribuie dietei, deoarece contin vitamine si minerale, iar cele provenite de la animale hranite cu iarba pare sa contribuie la sanatatea cardiovasculara prin continutul unui acid gras numit acid linoleic conjugat (CLA).
Nucile macadamia sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si grasimi sanatoase. Fulgii de cocos pe langa grasimile MCT sunt extrem de aromati si aduc fibre alimentare, atat de importante intr-o dieta restrictiva, de acest tip.
De asemenea, pot fi adaugate in cantitati mici fructe de padure si indulcitori naturali.
Cum pregatim bombele keto?
Pasul 1 – Alegeti aroma favorita sau fiti atenti la preferintele copilului dvs.. Aceste bombe hipercalorice pot fi atat dulci, sarate, acre, amare, picate si sa aiba consistenta cremoasa sau crocanta.
Pasul 2 – Aproape toate bombele keto au ca ingredient de baza, o sursa de grasimi cu potentialul de solidificare, pentru ca produsul finit sa aiba forma dorita atunci cand este refrigerate si sa se inmoaie la temperatura camerei. Cele mai utilizate si mai fiabile baze de grasime sunt uleiul de nuca de cocos si untul. O alta baza grasa care poate fi folosita uneori, este crema de branza.
Cele mai frecvente baze de grasime:
- Ulei de cocos
- Unt
- Crema de branza
- Smantana.
Baze de grasime utilizate mai rar:
- Grasimi animale, cum ar fi untura
- Branza tare.
Bazele pentru bombe fara lactate:
- Unt purificat sau ghee
- Ulei de cocos
- Branza vegetala – ex. Caju (atentie la cantitatea de glucide)
- Crema de nuca de cocos
- Unt de cacao
- Smantana vegetala.
Pasul 3 – Adaugati celelalte ingrediente ketogenice
Alegeti ingredientele preferate de care dispuneti sau cele pe care le gasiti la cel mai apropiat magazin. Cateva ingrediente pe care ar fi bine sa le aveti la indemana sunt: un indulcitor fara calorii, cum ar fi steviolul; ierburile aromatice si condimentele preferate.
Cateva dintre ingredientele pe care le putem utiliza la prepararea bombelor keto sunt:
- Fulgi de nuca de cocos
- Anumite fructe oleaginoase – ex. Nucile macadamia, nucile, nucile braziliene, pecan, alune de padure, arahide, migdale.
- Unturi de nuci si faina – ex. Faina de migdale
- Seminte (precum semintele de in, semintele de chia sau semintele de canepa)
- Fructe de padure – afine, mure, capsune, zmeura.
- Avocado
- Legume cu continut scazut de carbohidrati (ceapa, dovlecel)
- Smantana
- Crema de nuca de cocos
- Suc de lamaie stors
- Oua
- Carne – cum ar fi somonul afumat
- Scortisoara
- Cacao
- Vanilie
- Ierburi aromatice – Menta, oregano, rozmarin, busuioc.
Exemple de retete pentru bombe keto
Bomba keto – Cheesecake cu vanilie
Ingrediente:
- 260 g crema de branza grasa
- 2 lingurite extract de vanilie
- 60 g indulcitor Steviol cu eritritol
- 240 ml smantana pentru frisca (FARA ZAHAR).
Mod de preparare:
- Asezati crema de branza, vanilia si indulcitorul intr-un bol si amestecati cu ajutorul unui mixer vertical la viteza mica sau utilizati un robot de bucatarie pentru a omogeniza compozitia si pentru a ii oferi o textura cat mai fina.
- Adaugati jumatate din catitatea de smantana si amestecati inca cca. 2 minute. Lasati vasul sa stea pentru 3-5 minute, pana cand indulcitorul se dizolva complet.
- Adaugati cealalta parte de smantana si amestecati la viteza medie timp de 3 minute pana cand amestecul devine mai consistent.
- Compozitia rezultata se formeaza cu ajutorul unui aparat de frisca sau a unei pungi cu coltul taiat, in forme de briose.
- Se aseaza la frigider pentru cel putin 1 ora inainte de consum.
- Cu aceasta reteta rezulta 18 briose, fiecare reprezentand o portie.
Bomba keto – Carrot Cake 4:1
Ingrediente:
- 100 de grame morcovi razuiti
- 224 grame unt de cocos topit
- 114 grame unt la temperatura camerei
- 114 grame crema de branza, temperatura camerei
- 28 de grame (2 linguri) faina de in
- 117 grame nuci tocate
- 5 grame scortisoara
Optional: Stevia lichida dupa gust.
Mod de preparare:
- Folosind un procesator de alimente, combinati morcovii rasi, untul de cocos, untul, branza crema si faina de in. Amestecati pana cand ingredientele sunt bine omogenizate. Daca utilizati un indulcitor, adaugati-l in acest pas.
- Daca amestecul este prea moale pentru a se rostogoli in forme de bile, puneti-l la frigider pana poate fi manipulat cu usurinta. Pe o tava asezati hartie de copt si incepeti sa rotiti cate putin din amestec pana cand optineti cca. 45 de mingi micute.
- Presarati nucile si scortisoara peste bilutele de tort cu morcov rulate.
- Depozitati bombele de grasime finite intr-un recipient etans la frigider.
Bomba keto – Iaurt cu capsuni 4:1
Ingrediente:
- 100 g iaurt vegetal neindulcit de soia (Alpro)
- 20 g KANSO MCT ULEI 100%
- 20 g de capsuni
- 2 picaturi de indulcitor steviol cu gust de capsuni
Mod de preparare:
- Taiati fructele in cubulete mici
- Amestecati iaurtul de soia cu uleuiul MCT, cu indulcitorul si capsunele.
Ingretata cu avocado 8.9:1
Ingrediente:
- 100 g avocado
- 150 g lapte de cocos (conservat)
- 5 ml suc de lamaie
- 5 g de indulcitor stevia-erythritol
- 20 g KANSO MCT ULEI 100%
- 3 frunzulite de menta taiate
- Un varf de cutit de vanilie bourbon
Mod de preparare:
- Preparati un piure de avocado, menta, ulei MCT si sucul de lamaie
- Utilizati un mixer pentru aprox. 2 minute pentru a bate laptele de cocos impreuna cu vanilia bourbon. Amestecati cu crema de avocado si puneti-l intr-o masina de inghetata sau pur si simplu intr-un recipient la congelator.
- Pastrati la congelator pentru cel putin 4 ore si invartiti cu ajutorul unei furculite la fiecare 30 de minute, pentru o textura cat mai cremoasa.
Bomba keto – Inghetata cu ciocolata si migdale 3.1:1
Ingrediente:
- 50 g unt de migdale (fara zahar)
- 20 g KANSO MCT ULEI 100%
- 3 g pudra de cacao
- 10g de indulcitor stevia-erythritol
- Un varf de cutit de vanilie bourbon
Mod de preparare:
- Amestecati toate ingredientele intr-un recipient potrivit pentru congelator si invartiti cu o lingura sau furculita pana cand ingredientele sunt combinate. Asezati recipientul la congelator pentru 4 ore si ocazional, la 30 minute amestecati cu o furculita pentru a fi cat mai cremos.
- Se poate utiliza si o masina speciala pentru inghetata.
Bomba keto – Crema de vanilie 9:1
Ingrediente:
- 100 g crema de gatit din soia (Alpro)
- 20 g KANSO MCT ULEI 100%
- 3 g Guma de caruba (locust bean gum)
- Un varf de cutit de vanilie bourbon
- 3 fire de sofran
Mod de preparare:
- Asezati toate ingredientele intr-un recipient inalt si amestecati cu ajutorul unui mixer pentru cca. 3 minute pana cand compozitia devine cremoasa.
Bomba keto – Cheesecake cu capsune 4.99:1
Ingrediente:
- 132 grame (1 cana) nuci de macadamie, prajite
- 140 de grame (1 cana) capsuni congelate
- 113 grame (1/2 cana) unt de nuca de cocos topit
- 113 grame de unt, temperatura camerei.
- 226 grame (1 pachet) crema de branza, temperatura camerei.
Mod de preparare:
- Combina toate ingredientele intr-un procesor alimentar si amestecati pana cand devine o pasta omogena fina.
- Asezati amestecul obtinut in forme de silicon pentru briose si neteziti forma cu ajutorul unui cutit.
- Congelati pana cand este complet solid, apoi scoateti si depozitati intr-un recipient etans. Pastrati la congelator si dezghetati cu aproximativ 5 minute inainte de a manca.
Surse:
Lorena Crisan – Nutritionist Dietetician