Afla tot ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, de la cauze, simptome, diagnostic si pana la tratament si preventie.
Cuprins:
Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o afectiune hormonala, intalnita la femei in perioada reproductiva. Femeile cu PCOS pot sa aiba o productie mai mare de hormoni masculini, tulburari ale ciclului menstrual si dificultati in a ramane insarcinate.
Acest sindrom sau grup de simptome afecteza organele reproductive feminine prin aparita la nivelul ovarelor a unor formatiuni microchistice (colectii de fluide), acestia sunt foliculi cu ovule imature care nu pot fi eliberate, impiedicand procesul de ovulatie.
PCOS este cea mai frecventa boala endocrina intalnita la femeile intre 18 si 44 de ani; boala afecteza intre 2 si 20% dintre femeile la aceasta varsta. Se estimeaza ca pana la 70% dintre femeile cu aceasta boala nu sunt diagnosticate deoarece in anumite cazuri ea este asimptomatica.
Cauza exacta este necunoscuta, insa factorii care pot fi implicati sunt:
Excesul de insulina – este un hormonul produs de pancreas care permite utilizarea glucozei, principala sursa de energie a organismului. Daca celulele sunt rezistente la insulina, panceasul creste productia in mod compensator, iar acest excesul de insulina stimuleaza cresterea hormonilor androgeni.
Genele – cercetarile sugereaza ca anumite gene pot fi legate de aparitia acestui sindrom. De asemenea, acestea pot fi transmise ereditar.
Dezechilibru hormonal – ovarele produc un nivel anormal de ridicat de hormoni androgeni (testosteron), ceea ce duce si la hirsutism (pilozitate excesiva) si acnee.
Inflamatia – cercetarile arata ca femeile cu PCOS au un nivel mai mare de inflamatie, aceasta contribuind la cresterea hormonilor androgeni. De asemenea, supraponderea poate cauza un anumit nivel de inflamatie (1).
Factori de stil de viata – o dieta cu exces caloric si bogata in carbohidrati rafinati, sedentarismul sau activitate fizica intensa, expunerea la disruptori endocrini (chimicale ca si bisphenol A, 4′-Metilbenziliden, paraben, nicotina, florura de sodiu, perclorat etc), suprapondere sau obezitate.
Semnele si simptomele PCOS variaza si apar de obicei in adolescenta sau in jurul varstei de 20 de ani, insa acestea pot sa apara si mai tarziu, de exemplu, ca raspuns la cresterea substantiala in greutate.
PCOS poate fi asociat si cu alte probleme de sanatate cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 sau colesterol crescut (2).
Nu exista un test specific care sa stabileasca exact diagnosticul. Daca aveti doua din urmatoarele semne atunci medicul dvs. o sa va recomande investigatii amanuntite si diferentiale:
Analize: Examinare pelvis, teste de sange pentru masurarea hormonilor, a profilului lipidic si a insulinei, ecografie transvaginala.
Pentru controlul ciclului menstrual medicul va poate recomanda medicamente anticonceptionale, acestea regleaza productia de estrogen si pot scadea hormoni androgeni (testosteron); acestea protejeaza impotriva cancerului endometrial.
Medicamente care contin progesteron (progestativ), acestea se administreaza timp de 10-14 zile o data la una sau doua luni, ele ajuta la reglarea menstrelor si protejeaza impotriva cancerului de endometru, dar nu previn o sarcina.
Tratament pentru a stimula ovulatia:
Medicamente pentru a reduce pilozitatea:
Schimbarea dietei este esentiala in PCOS, deoarece aceste paciente au de obicei niveluri mari ale insulinei si a glucozei (rezistenta la insulina). Mentinerea unei greutati corporale normale este o parte cruciala a tratamentului; chiar si o scadere cu 5% a greutatii la persoanele cu suprapondere poate imbunatatii simptomele PCOS.
Un studiu din 2016 arata ca microbiomul intestinal are o implicatie in balanta hormonilor sexuali. In studiile pe alimente de laborator suplimentarea cu probiotice ajuta la imbunatatirea simptomelor PCOS (3).
Semintele de in au o compozitie nutritionala unica, ele sunt o sursa bogata de ALA, un acid esential de tip gras Omega 3 cu efect antiinflamator, proteine, fibre dietetice si lignani – substante cu afinitate de legare a receptorilor estrogeni, fiind benefice in preventia cancerelor hormonale. Unele studii au demonstrat ca acesti lignani au capacitatea de a reduce testoteronul circulant si de ameliorare a simptomelor PCOS (4).
Scortisoara contribuie la reducerea rezistentei la insulina si utilizarea glucozei in organism (5).
Ceaiul verde (Camellia sinensis) – acesta ar putea sa aiba si el un efect anti-androgen deoarece contine un polifenol (epigallocatechin gallate) care poate inhiba conversia testosterolului. Sunt necesare insa studii randomizate si controlate pentru a demonstra acest mecanism.
Inositolul – inositolul este un alcool de zahar, el este prezent in numeroase tesuturi si mediaza semnalul celular al anumitor hormoni; inositolul este unul dintre cele mai bine studiate suplimente in PCOS.
Mai multe studii au aratat ca suplimentarea cu inozitol poate imbunatati rezistenta la insulina si scade hormonii androgeni din fluxul sanguin, dar cel mai important aspect este ca acesta pare sa promoveze ovulatia si fertilitatea (6).
Berberine – este compus prezent in anumite plante din medicina Chinezeasca. Anumite lucrari au demonstrat ca acest compus ar putea sa scada rezistenta la insulina in contextul sindromului de ovare polichistice, insa sunt necesare mai multe studii bine proiectate pentru a confirma efectul si siguranta acestuia (7). Consultati intotdeauna sfatul medicului deoarece pot exista interactiuni severe ale acestei substante.
Avand in vedere conexiunea puternica intre PCOS, excesul de greutate si nivelul ridicat de insulina; dieta cu continut scazut de carbohidrati pare una dintre cele mai eficiente terapii pentru a modifica aceste tulburari metabolice.
O revizuire din 2017 a studiilor de calitate privind dieta ketogena in sindromul ovarelor polichistice, constata ca acest tip de dieta tinde sa „reduca nivelul insulinei circulante, sa imbunatateasca dezechilibrul hormonal si sa reia ovulatia” (8).
Intr-un studiu recent 2020, 14 femei cu PCOS au urmat o dieta ketogena stricta timp de 12 saptamani. Pana la finalul studiului s-au inregistrat niveluri mai scazute ale glicemiei si insulinei, imbunatatiri ale nivelurilor si functiei hormonilor reproductivi, reducerea factorilor de risc ai bolilor cardiace si o pierdere in greutate medie de 9,4 kg (9).
Exista anumite mecanisme prin care dieta keto ar putea sa contribuie la tratamentul sindormului de ovare polichistice pentru anumite persoane, insa dieta trebuie sa fie foarte bine controlata pentru a evita reactiile adverse.
Inca nu detinem un protocol care sa sustina utilizarea dietei in sindromul ovarelor polichistice si care sa stabileasca care este modul sigur de implementare a dietei.
Sunt necesare studii viitoare realizate pe termen lung, cu un esantion mai mare si grup de control, dar si o comparatie a acestei diete cu o dieta echilibrata de tip mediteranean scazuta caloric.
Sucuri indulcite, sucuri carbogazoase, sucuri concentrate de fructe, fructe conservare cu zahar si sirop, dulciuri, chipsuri, cereale rafinate sau batoane de cereale. Cantitati mari de legume amidonoase cum ar fi cartofi, mazare si porumb; faina alba, paine, orez.
Mentineti o greutate corporala sanatoasa – scaderea in greutate reduce insulina si hormoni androgeni, promovand ovulatia. Consultati un dietetician calificat pentru a va ajuta in adoptarea unui stil de viata personalizat necesitatilor dumneavoastra.
Limitati aportul de carbohidrati/ glucide simple – glucidele sunt o componenta alimentara de baza, insa in zilele noastre avem tendinta de a consuma o cantitate mai mare din acest macronutrient deoarece el este mult mai disponibil intr-o forma rafinata, fiind adaugat in majoritatea alimentelor procesate pentru gust, aspect si conservare.
Alegeti carbohidrati complecsi cu un indice glicemic cat mai scazut, acestia permit o eliberare prelungita a energiei si nu duc la o crestere brusca a glucozei in sange. Consumati carbohidrati nerafinati prin cereale si produse cerealiere integrale, legume si fructe intregi; acestea contribuie pe langa aportul de vitamine si minerale la cel de fibre.
Este recomandat un aport de fibre alimentare de 25-30g/ zi, ele imbunatatesc tranzitul intestinal, intarzie golirea gastrica, leaga steroizi si intarzie absorbtia glucozei.
Activitatea fizica – pe alte beneficii pe care le aduce asupra sanatatii, activitatea fizica ajuta la scaderea zaharului din sange si imbunatirea raspunsul insulinic. Pentru femeile cu sindrom de ovare polichistice o viata care implica un nivel de activitate fizica moderat poate sa previna sau chiar sa scada rezistenta la insulina, prevalenta diabetului zaharat si sa contribui la scaderea in greutate.
Nu exista deocamdata o metoda de vindecare a sindromului de ovare polichistice, insa cu o terapie adecvata si adoptarea a unui stil de viata sanatos, simptomele si efectele acestuia pot fi eliminate.
Da, sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine. Dezechilibrul hormonal prezent la persoanele cu acest sindrom, impiedica dezvoltarea si eliberarea ovulului, iar in lipsa ovulelor mature, atat ovulatia cat si sarcina nu pot avea loc.
Mamele care au sindromul ovarelor polichistice au un risc mai mare de complicatii in timpul sarcinii. Unele dintre afectiunile care pot sa apara sunt: pierderea sarcinii, diabet gestational, preeclampsie, hipertensiune, nastere prematura si cezariana.
Da, intre 30-40% dintre femeile cu PCOS au rezistenta la insulina. Rezitenta la insulina creste productia de hormoni androgeni (cum ar fi testosteronul) si riscul de diabet zaharat.
Da, daca tratamentul si modificarea stilului de viata nu pot aduce rezultatele dorite se poate apela la fertilizarea in vitro. Rata femeilor care pot ramane insarcinate prin FIV cu PCOS este similara cu a celor fara probleme de fertilitate.
Bibliografie:
Lorena Crișan – nutriționist dietetician.